Aktiviti pembersihan alam sekitar di Pulau Melaka kumpul 55.5 kilogram

...

MELAKA, 08 October 2026

Bersempena dengan sambutan Hari Pembersihan Sedunia 2026, SWM Environment telah menganjurkan aktiviti pembersihan awam di Pulau Melaka. Program ini berjaya menarik penyertaan kira-kira 60 orang yang terdiri daripada wakil agensi kerajaan, sektor swasta, media dan komuniti setempat. Aktiviti pembersihan meliputi kawasan sepanjang kira-kira tiga kilometer dan sebanyak 55.5 kilogram sampah telah dikutip.

Aktiviti pembersihan bermula dari kawasan pesisir pantai dan diteruskan hingga ke kawasan komersial Pulau Melaka. Sampah yang dikutip kemudiannya diasingkan mengikut kategori, termasuk plastik, kertas, botol kaca dan sisa yang tidak boleh dikitar semula.

Mohd Norlisam: Meningkatkan Kesedaran tentang Pengurangan Sisa dari Punca

Pengurus Besar Korporat syarikat berkenaan, Mohd Norlisam Mohd Nordin berkata bahawa Hari Pembersihan Sedunia bukan sekadar bertujuan mengira jumlah sampah yang berjaya dikutip. Lebih penting lagi, program ini menjadi platform untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang pengurangan sisa dari punca, pengasingan sampah serta pengendalian sisa yang betul.

Beliau berkata, kerja-kerja pembersihan tidak seharusnya hanya tertumpu kepada pembersihan sampah selepas ia dihasilkan. Sebaliknya, usaha perlu dimulakan dengan mengurangkan penghasilan sampah dari punca, di samping menggalakkan orang ramai mengamalkan pengasingan sampah, kitar semula dan kaedah pelupusan yang betul.

“Kami berharap setiap individu dapat memahami bahawa tindakan seperti mengurangkan penggunaan barangan, mengasingkan sampah dan membuang sampah di tempat yang betul mampu memberikan kesan positif terhadap kelestarian alam sekitar.”

Beliau turut menegaskan bahawa sampah boleh diuruskan dengan baik, malah sebahagiannya boleh dikitar semula dan dikembalikan ke dalam kitaran ekonomi. Oleh itu, aktiviti pembersihan memerlukan penyertaan bersama daripada pihak kerajaan, sektor swasta, media dan komuniti setempat.

https://melaka.sinchew.com.my/news/20261008/melaka/7922884