Peniaga Digesa Memasang Perangkap Minyak.

(Bahau, 28.10.2020) Pasar Bahau, Pusat Penjaja telah dibersihkan dan Yang Dipertua, Majlis Perbandaran Jempol telah melaksanakan kerja pembersihan sendiri.


Sempena sambutan World Cleanup Day, Majlis Perbandaran Jempol dengan SWCorp, SWM Environment dan Persatuan Pusat Penjaja telah melaksanakan kerja pembersihan di Pusat Penjaja dan pasar awam semalam.


Kerja-kerja pemotongan pokok dan rumput dilaksanakan dan semua unit fokus kepada kerja pembersihan longkang di pusat penjaja. Longkang yang tersumbat telah dibersihkan dengan menggunakan air bertekanan tinggi. Raja Norazli, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Jempol turut melaksanakan kerja pembersihan.


Ketika kerja pembersihan, pihak berkuasa mendapati terdapat sejumlah besar puntung rokok telah terkumpul di dalam longkang pusat penjaja dan jelas pencemaran dilakukan oleh manusia sendiri.


Raja Norazli menyatakan bahawa punca utama longkang tersumbat disebabkan oleh sisa makanan dan sisa minyak terpakai yang dibuang ke dalam longkang akhirnya mengeras dan menyekat aliran air longkang mengalir dengan baik.


Beliau memberitahu berdasarkan arahan Kementerian Kesihatan tidak membenarkan merokok di tempat awam, perniagaan dan tempat makan wajib dipatuhi dengan tidak merokok di pusat penjaja dan tidak membuang puntung rokok dan sampah sesuka hati.


Tambahan pula longkang tersumbat merupakan masalah di pusat penjaja dan kebersihan. Difahamkan bahawa longkang baru sahaja dibersihkan dua hari lepas dan ketika kerja pembersihan awam dilaksanakan sekali lagi didapati air longkang masih melimpah.


Galak Penjaja Memasang Perangkap Minyak


Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Jempol, Zheng Wei Teng menyatakan bahawa majlis perbandaran menggalakkan pengusaha makanan untuk memasang perangkap minyak. Beliau turut menggesa agar peniaga tidak membuang minyak terpakai ke dalam longkang bagi mengelakkan pencemaran.


Beliau memberitahu bahawa Persatuan Penjaja Bahau sehingga kini mengutip RM20 setiap bulan di setiap gerai. Oleh kerana sukar mendapatkan bantuan daripada semua pengusaha bagi kos pembersihan bagi 6 buah longkang di pusat penjaja tersebut. Saya berharap kesemua peniaga memberikan kerjasama dengan pihak persatuan bagi menjaga kebersihan di pusat penjaja tersebut.


Fu Dunan, Pengerusi Persatuan Penjaja Pusat Penjaja Bahau, memberitahu bahawa sehingga kini hanya 70% penjaja membayar RM20 bagi kerja pembersihan. Yuran yang dikenakan ialah untuk membersihkan 6 buah longkang. Apabila mempunyai lebihan akan digunakan untuk melaksanakan kerja pembaikan pusat penjaja, membeli barangan keperluan untuk tandas awam dan membayar bil utiliti.