73 Isi Rumah Di 2 Buah Taman Menerima Tong Sampah Fasa Pertama Selepas Banjir Lebih Daripada 3 Minggu.

(Seremban, 26.11.2020) Taman Happy dan Taman Moksum telah dilanda banjir lebih daripada 3 minggu akhirnya pada hari ini SWM Environment memperuntukkan tong sampah bagi fasa pertama dengan sejumlah 73 isi rumah memohon.


Pada 4 November lalu, dua buah taman ini telah menghadapi banjir dan penduduk kehilangan tong sampah mereka. Akhbar China telah melaporkan lebih 20 laporan aduan daripada penduduk.


Mary Josephine: Beransur-Ansur Menyediakan Bantuan


Mary Josephine berada di lokasi pengedaran tong sampah hari ini menyatakan selepas banjir, beliau dan pasukannya beransur-ansur membantu mangsa bencana. Selepas melaksanakan kerja pembersihan di kawasan bencana.


Beliau berkata lokasi yang serius menjejaskan 530 penduduk di Taman Happy, Taman Mok Sum, Kampung Chedang, Kampung Pasir, Kampung Semarak, Kampung Dato’ Mansor dan Kampung Singh dan terdapat 80 permohonan tong sampah.


Di 7 buah lokasi, banyak tong sampah telah dihanyutkan dan memerlukan bantuan. Saya berterima kasih kepada Majlis Bandaraya Seremban dan SWM Environment atas sokongan kuat sepanjang masa membantu proses dan cuba menyelesaikan semua masalah bencana yang diperlukan.


Beliau berkata banyak perkara memerlukan tindakan susulan selepas banjir dan meletakkan yang memerlukan terlebih dahulu. Beliau akan memastikan semua mangsa bencana mendapat bantuan sewajarnya


Suri: Kawasan Lain Akan Diteruskan Bagi Pengedaran


Proses perlu dilakukan mengikut prosedur termasuklah penduduk perlu membuat laporan polis. Ahli Majlis, Majlis Bandaraya Seremban, Suri menyatakan bahawa mungkin kelewatan bagi pemprosesan tong sampah kepada mangsa bencana. Beliau berterima kasih kepada MCA kerana melaporkannya.


Hari ini beliau menerima 73 buah tong sampah baru dan akan meneruskan permohonan. Beliau memberitahu kakitangan SWM Environment akan mengedarkannya dari rumah ke rumah dan lokasi lain juga mengikut jadual.